Agility stevner de to siste ukene i Norge og Sverige, Bris har fått 2 hopp cert! + kurs med Kjersti Jørgensen!
Kombinert med familieferie i sommer så har vi rukket å deltatt på en del agility stevner både i Norge og Sverige den siste tiden. Jeg tar her en oppsummering av resultatene og hvordan hundene har vært, og litt om treningen vår videre i agility.
Bris: Har nå fått opprykk til agility og hopp klasse 3, i tillegg til 2 svenske hopp cert! Dette har hun klart før hun er fylt 21 måneder! Fra første start i klasse 1 (som var like før hun fylte 19 måneder) så gikk det bare 8 uker før hun fikk sine to første cert i hopp klasse 3! Jeg hadde som mål å få henne opp i klasse 3 både i agility og hopp i 2024, men samtidig viste jeg at var et høyt mål. Det er mye som skal klaffe for å få både napp og opprykk, og ikke minst er jeg svært stolt over å ha klart å ta to hopp cert med henne. Hun er ikke bare feilfri men også rask. I tillegg vet jeg at hun har enda mer fart i seg, og farten øker stadig jo mer selvtillit hun får.
Nå som vi er kommet hjem så skal bomfeltet trenes på da det merkes at hun så og si bare har gått stevner den siste tiden og fått lite trening, så kriteriene har hun begynt å tøye på, så det må vi få jobbet mer med. Siden Bris enda er så ung og har så variert fart over bommen ut fra hvilken type bom det er og ut fra hvilket miljø det er rundt så har det vært litt vanskelig å få et godt løpende felt med henne. Men jeg husker at det var akkurat slik med Alfa også første sesongen, mens mot hennes andre sesong så begynte hun å få en fast steglengde over bommen som gjør det mye lettere å jobbe med. Hun har 5-6 steg over og ut fra det så justerer hun seg for å treffe feltet. Mens Bris enda kan slå over i trav plutselig, ta mange små steg eller fly over med 6 steg, så vi skal fortsette å jobbe mye med bomfeltet slik at hun får like fint bomfelt som Alfa har.
Alfa: Har slitt en del med konsentrasjonen på flere løp. Spesielt i Odalen så tror jeg rett og slett hun kortsluttet mer eller mindre for da var hun innom sekreteriatet støtt og stadig og lurte på om det var bedre servering der. Men innimellom klinker hun til med gode løp som holder til 1.plass, og hun har vært 0.12 sekunder unna sitt andre agility cert i et løp og en sving unna agility cert i et annet løp (hun så ikke hinderet så løp en for stor sving like rundt hinderet).
Hun har de siste stevnene holdt en god fart og det er jeg fornøyd med når konsentrasjonen er så der. Vi skal trene masse på knappe svinger da det er ofte det vi ryker på når hun mister konsentrasjonen. Da mister vi litt kontakt og hun tar egne valg som ofte vil si å jobbe langt fra meg. I noen tilfelle er det jo bra med hunder som kan jobbe på lang avstand fra fører, men helst når jeg ber om det da. Så nå når vi er kommet hjem så skal vi jobbe mye med kontakten vår og forstyrrelser som mat og mennesker (som er hennes største svakhet og lykke i livet). Vi hadde en god treningsøkt i dag blant annet, der hun av og til ble forstyrret men når jeg da gir kommandoen en gang til så er hun svært på og gjør nøyaktig det jeg ønsker. Tror også hun ble noe berørt av at det ble relativt mange stevner og lite trening mellom stevnene siden vi var på reise. Hun har heller aldri gått flere stevner uten agility trening i mellom stevnene.
Kurs med Kjersti Jørgensen
Sånn bortsett fra å være fornøyd med resultatene så er treningsmotivasjonen kommet helt på topp. Det å få gå mange baner for ulike dommere i fra inn og utland gjør meg jo svært bevisst på hva vi får til og hva som kreves mer trening på. Vi har også i sommer rukket å gå et agility kurs for Kjersti Jørgensen og det var stas å få gå på kurs for en verdensmester i agility! Så nå har jeg for første gang kjøpt treningsdagbok til hundene. Jeg har siden 2008 klart å holde kontroll på treningene, målene og delmålene i hodet mitt når det kommer til hundetrening. Det skal sies at jeg har både spilt fotball til jeg var 16 og konkurrert i sprangridning til jeg var 19, så jeg har vært vant med å lage treningsplaner. I tillegg har jeg tatt en del utdannelse innenfor idrett og trening, så jeg har en del erfaring med å lage planer. Så fram til nå har planene innen hundetrening klart å holde seg i hodet mitt. Men nå ble det så mange gode tips, i tillegg til å ha 3 hunder som trenes i flere hundesporter at jeg følte behovet for å loggføre en del av treningene våre. Jeg fant den perfekte treningsdagboken på shoppen.no som jeg nå er begynt å fylle inn i. Jeg blir nok ikke å loggføre alt for det gjør jeg heller ikke med min egen trening. Men blir å ha konkrete delmål som jeg bestemmer meg for å holde fokus på og bli bedre på, før jeg går videre er blant annet det denne treningsdagboken skal hjelpe meg med. Trene på konkrete ferdigheter som jeg etterhvert kan sette sammen.
Det beste tipset fra kurset var å kunne gi tidlig neste kommando, at hunden for eksempel er i stand til å ta høyre og venstre kommando mens de er på felthinder eller i slalåm for eksempel. Jeg må også få jobbet inn høyre og venstrekommando i høyere fart enn jeg vanligvis gjør på trening. Ofte må man kunne gi den kommandoen like etter et hinder, som da betyr at hunden skal ta det neste hinderet for så å svinge. Da vil hunden ha god nok tid til å justere både kropp og hode til arbeidsoppgaven sin. Dette blir nok også svært viktig i Ember sin trening for hun har det svært travelt, og river når hun får overtenning til neste hinder. Så hun skal jeg jobbe både hoppteknikk med, men også få inn gode kommandoer som kan gis tidlig slik at hun vet hvor hun skal i god tid før hun skal utføre det.